Dobbeltklæbende tape

Dobbeltsidet tape

Dobbeltsidet tape eller monteringstape er i det væsentlige en selvklæbende tape med et klæbemiddel (lim) på begge sider af tapen.

Produktet bruges til at montere de samme to forskellige overflader. Fordelen ved at bruge dobbeltklæbende tape er i modsætning til mekaniske forbindinger, at man undgår fx at påvirke underlaget. For eksempel hulning.

En dobbeltsidet tape består i det væsentlige af en bærer i midten af ​​tapen. Transportøren kan for eksempel bestå af:

  • Skumplast
  • Tissue/papirbærer
  • Plastfilm type PET eller PP
Et tyndt lag klæbemiddel påføres derefter på begge sider af denne bærer for at gøre tapen dobbeltsidet. Der findes forskellige klæbemidler på markedet, som er skabt til forskellige formål. Eksempler på hæfteklammer er: 
  1. Gummi klæbemiddel. En klæbestof, der er lavet af gummi som underlag og delvist kan bestå af naturgummi eller syntetisk gummi. Denne klæbemiddel har en hurtig initial vedhæftning og er fremragende til indendørs applikationer. Gummiklæber tåler ikke UV-lys så godt som fx akrylklæber
  1. Akrylklæber. Akrylatklæber, der er skabt til at modstå højere temperaturer og UV-lys bedre til udendørs applikationer. Akryllim tåler også bedre opløsningsmidler og er generelt mere modstandsdygtig overfor forskellige kemikalier.
  1. Siliconeklæber. Silikone bruges som klæbemiddel til applikationer, hvor den dobbeltsidede tape udsættes for højere temperaturer. Der findes dobbeltsidede silikonebånd, der kan modstå op til 250°C over tid

Der findes også dobbeltsidede tape, der ikke består af nogen "bærer". Denne kategori af bånd kaldes normalt "overførselsbånd". Tapen består kun af et lag klæbemiddel eller lim i forskellige tykkelser. Disse tape har ofte en høj indre styrke, men er normalt svære at påføre korrekt, så tapen opfattes som "sjusket" og svær at påføre. 

Det rigtige valg af dobbeltsidet tape

Der er mange parametre, der skal tages i betragtning, når du vælger den rigtige dobbeltsidet tape til formålet. I det væsentlige burde følgende spørgsmål kunne besvares:

  1. Hvilke typer overflader skal sammenføjes? Er det simpelt materiale som aluminium eller glas? Eller vanskeligere overflader som PP-plast eller malede overflader?
  1. Skal produktet sidde inde eller ude? Temperaturområde?
  1. Er overfladerne glatte eller lidt ujævne? Ved lidt ujævne eller ru overflader kræves der lidt tykkere tape for at optage ujævnhederne.

For at tapen kan hæfte godt til overfladen, kræves det, at tapens overfladeenergi er lavere end overfladen, der skal sammenføjes. Forskellige materialer og overflader har forskellige overfladeenergier. Dette påvirker tapens evne til at klæbe godt. Nogle bånd kræver også en vis såkaldt hærdetid for at opnå maksimal styrke. Denne afbindingstid er lidt anderledes, men man siger normalt, at de fleste bånd har 70-80% styrke efter en time og maksimal styrke efter 72 timer. Dette afhænger af det tryk fugen udsættes for og temperaturen.

dubbelhäftande tejp

For dem, der ønsker en kraftig dobbeltklæbende tape, findes der akrylskumtape. Akrylskumtape er et produkt, der har en kerne, som normalt har meget høj densitet. Det betyder, at tapens indre styrke er betydeligt meget højere end traditionelle montagetape som f.eks. skumtape. Denne type tape fås i forskellige farver med forskellige egenskaber alt efter hvilket underlag overfladerne har.

monteringstejp dubbelhäftande tejp


Fælles for at få tape til at klæbe godt er grundlæggende rengøring. Overfladerne skal være frie, rene og tørre. Rester fra snavs, støv, olie fjernes fortrinsvis med isopropanol.