Malertape

Maskebånd

Blå malertape eller klassisk beige? Vi ordner begreberne!

Masketape eller malertape består ofte af crepe eller glat papir, der er belagt med et klæbemiddel (lim) for midlertidigt at maskere en overflade mod overmaling.

 

Masketape eller malertape er et klæbende produkt, der i de fleste tilfælde er lavet af et tyndt papir, der let rives af. Gennem årene er der udviklet et væld af forskellige malertape. Grundlaget er ofte det samme. For midlertidigt at beskytte en overflade der males mod at maling kommer på den maskerede overflade.

Klæbemidlet er blandt de vigtigste komponenter i en malertape. Det skal sidde tilstrækkeligt solidt på underlaget og ofte tåle flere overmalinger, samtidig med at det nemt skal fjernes uden at efterlade klæberrester eller limrester. Limen eller klæbemidlet på malertapen skal også kunne stå imod de fleste underlag.

I dag findes der også malertape, som er lavet af PVC-plastik til fx at afmaske ruere overflader udendørs. Plast afdækningstape bruges også i bilindustrien og lakering, når fine-line maskering områder, hvor bredden af ​​tapen er smal. Malerindustrien bruger også malertape lavet af polyester med silikoneklæber for at modstå højere temperaturer.

Maskebåndkonstruktion

Det kan være forskelligt mellem, hvordan en malertape er opbygget. Papir af forskellige typer er den mest almindelige komponent, der i denne sammenhæng kan betegnes som "bagmateriale". Dette rygmateriale kan f.eks. bestå af:

  • Crepepapir
  • Washi-papir (tyndt japansk papir)
  • PVC- eller PET-film

I tilfælde af papirmaskeringstape kan bagsidematerialet enten være mættet eller vandafvisende for bedre at modstå maling, så maling kan bryde igennem tapen.

De forskellige lime, der findes på tapen, kaldes ofte klæbemidler. En malertape kan have forskellige klæbemidler såsom naturgummi, syntetisk gummi, akrylat eller silikone. Disse klæbemidler har forskellige egenskaber til at håndtere en varieret bredde af forskellige maskeringsopgaver.

  • Gummi klæbemiddel Mest almindelige valg af klæbemiddel på en malertape. Dette er et alsidigt klæbemiddel, der klæber godt til mange forskellige overflader og kan sidde i op til et par dage uden at efterlade klæbemiddelrester.
  • Akrylat  Akrylklæber bruges normalt, når malertapen skal tåle dels højere temperaturer, dels til maskering udendørs. En akrylatklæber klarer UV-stråling fra solen bedre end for eksempel en gummiklæber. Det skal dog tilføjes, at nogle syntetiske gummilim til en vis grad tåler UV-stråling.
  • Silicone Silikoneklæber er mest almindeligt på malertape, der skal tåle maskering ved højere temperaturer. For eksempel puddermaskering, hvor tapen udsættes for høje temperaturer hos unge og skal fjernes uden at efterlade klæbemiddelrester.

Valg af den rigtige malertape

Valget af den rigtige malertape er ofte afgørende for det endelige resultat. Et afgørende spørgsmål er, om malertapen skal være indendørs eller udendørs. Skal maskering foregå udendørs i flere dage, bør du vælge en tape, der kan modstå UV-stråling og højere temperaturer om sommeren. Ellers risikerer tapen at "brænde på" eller sætte sig for hårdt mod underlaget, hvilket gør det svært at fjerne.

Valget er også styret af, om malingen, der skal males med, er opløsningsmiddelbaseret eller ej. Der er malertape, der tåler opløsningsmidler bedre end nogle andre. Ved afmaskning af tapet og lignende mere følsomme overflader er der specielle produkter, der hæfter "ekstra løst" og dermed ikke beskadiger underlaget.

Maskeretape til Windows

Blå malertape er velegnet til vinduer, da disse produkter normalt klarer UV-stråling bedre og er af tilstrækkelig tykkelse til at kunne klare at blive malet over et antal gange

 

.